Klaar voor het nieuwe schooljaar: 7 tips voor een gezond gebit bij kinderen

16-08-2024
door Sophie de Wit
Blog banner tandenpoetsende kinderen met scheikunde tekens

Het nieuwe schooljaar begint en dat betekent een frisse start – en dat geldt ook voor de mondgezondheid van je kind. Nu ze weer teruggaan naar school, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat hun tanden net zo klaar zijn als hun rugzakken. Een gezond gebit speelt een cruciale rol in het welzijn van kinderen, van zelfvertrouwen tot focus in de klas. Maar hoe kun je er als ouder voor zorgen dat hun gebit gezond blijft, ondanks al die snacks in de broodtrommel en lange schooldagen? In deze blog geven we je praktische tips om het gebit van je kinderen gezond te houden tijdens het nieuwe schooljaar.

1. Bezoek aan de tandarts

Een nieuw schooljaar is het perfecte moment om een tandartsafspraak te plannen. Regelmatige controles helpen niet alleen om gebitsproblemen vroegtijdig op te sporen, maar zorgen er ook voor dat je kind met een schoon en gezond gebit aan het schooljaar begint. Tandartsen raden aan om kinderen elke zes maanden te laten controleren.

2. Poetsroutine: Maak er een gewoonte van

Een goede mondhygiëne begint met regelmatig poetsen. Voor een gezond gebit is het essentieel om twee keer per dag gedurende twee minuten te poetsen. Vaak is dit voor kinderen nog lastig vol te houden, maar met een elektrische tandenborstel wordt het poetsen niet alleen gemakkelijker, maar ook leuker!

Een elektrische tandenborstel verwijdert tandplak efficiënter en reinigt grondig op plekken die met de hand moeilijk te bereiken zijn. Dankzij de ingebouwde timers weten kinderen precies hoelang ze hun tanden moeten poetsen. 

Tip: Bekijk onze elektrische tandenborstels voor kinderen, speciaal ontworpen om het poetsen leuker en effectiever te maken.

3. Gezonde tussendoortjes

Wat je kind eet, heeft een grote invloed op hun mondgezondheid. Snacks en dranken die suiker bevatten kunnen leiden tot gaatjes, vooral als je kind er vaak van snoept gedurende de dag. Probeer daarom gezonde opties mee te geven aan je kind naar school, zoals fruit, groenten of volkoren crackers. Deze snacks zijn niet alleen voedzaam, maar ook beter voor de tanden.  

4. Gebruik fluoride voor sterke tanden

Fluoride speelt een belangrijke rol in het beschermen van de tanden van je kind tegen gaatjes. Gebruik een tandpasta die speciaal ontwikkeld is voor kinderen, met de juiste hoeveelheid fluoride. Dit versterkt het tandglazuur en helpt voorkomen dat bacteriën de tanden aantasten.

5. Maak tandenpoetsen leuk met beloningen

Tandenpoetsen wordt door kinderen vaak als saai ervaren, daarom is het belangrijk om het tandenpoetsen leuk te maken. Daarom kan het helpen om poetsen leuker te maken door middel van een beloningssysteem. Laat je kind bijvoorbeeld zelf zijn of haar tandenborstel en tandpasta kiezen met hun favoriete kleur of tekenfiguur. Gebruik bijvoorbeeld een kalender waarop je kinderen elke dag dat ze goed hebben gepoetst een sticker kunnen plakken. Na een week of maand van consistent poetsen, kunnen ze een kleine beloning verdienen.

Bekijk al onze kindertandenborstels om het poetsen voor je kind leuker te maken!
 

6. Gebruik mondspoeling tegen gaatjes

Als je kind ouder dan 5 jaar is, kun je mondspoeling toevoegen aan hun routine. Een fluoride-mondspoeling kan een goede aanvulling zijn op het poetsen, vooral wanneer er meer bescherming nodig is tegen gaatjes. Mondspoelingen komen in kindvriendelijke smaken die de mondgezondheid ondersteunen zonder dat het voor kinderen onaangenaam is.

7. Tandenborstel of opzetborstels op tijd vervangen

Een gezonde gewoonte die vaak over het hoofd wordt gezien, is het tijdig vervangen van de tandenborstel of opzetborstel van je kind. Na drie maanden of zodra de haren beginnen uit te rafelen, verliest de tandenborstel zijn effectiviteit. Een versleten borstel reinigt minder goed en kan zelfs schade veroorzaken aan het tandvlees. Zorg er dus voor om elke drie maanden je tandenborstel of opzetborstel te vervangen door een nieuwe. 

Tip: Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg elke 3 maanden een melding voor het vervangen van je opzetborstels.

  

Conclusie

Een gezond gebit is essentieel voor het welzijn en zelfvertrouwen van je kind, vooral tijdens het schooljaar. Door een combinatie van regelmatige tandartsbezoeken, goede poetsroutines, gezonde snacks en het gebruik van fluoride kun je ervoor zorgen dat hun tanden sterk en gezond blijven. Vergeet niet om het poetsen leuk te maken en de juiste producten te gebruiken, zoals onze kindvriendelijke tandenborstels en accessoires, om het dagelijkse mondverzorgingsritueel zo effectief mogelijk te maken. Samen met tandenborstel.com ben je klaar om je kind een gezonde glimlach te geven voor het nieuwe schooljaar!