Stoken, Ragen of Flossen? Ontdek wat het beste is voor jouw gebit

18-06-2024
door Sophie de Wit
Vrouw die haar tanden aan het ragen is

Bij het verzorgen van je gebit komt meer kijken dan alleen tandenpoetsen. Veel mensen vragen zich af of ze beter kunnen stoken, ragen of flossen, en in welke volgorde dit moet gebeuren. In deze blog geven we je alle informatie die je nodig hebt om de beste keuze te maken voor jouw mondgezondheid.

Stoken, Ragen of Flossen: Wat is het beste?

Bij mondverzorging is het belangrijk om naast tandenpoetsen ook tussen je tanden te reinigen. Maar wat is de beste manier om dit te doen? Laten we de voor- en nadelen van de verschillende methoden bekijken.

 

Tandenstokers

Tandenstokers, vooral houten of rubberen stokers, zijn gemakkelijk in gebruik en effectief voor het verwijderen van voedselresten en plak tussen de tanden. Ze zijn vooral handig voor mensen met een lichte vorm van tandvleesontsteking, ook wel gingivitis genoemd.

Voordelen:

  • Gemakkelijk overal te gebruiken: Je kunt tandenstokers overal gebruiken, bijvoorbeeld na het eten of voor de tv.
  • Milieuvriendelijk: Vooral de houten varianten zijn milieuvriendelijk.
  • Geen water of spiegel nodig: Je kunt ze overal gebruiken zonder extra hulpmiddelen.

Nadelen:

  • Beperkte effectiviteit: Ze zijn minder effectief in het reinigen van nauwe ruimtes tussen de tanden.
  • Risico op beschadiging: Onjuist gebruik kan het tandvlees beschadigen.
  • Minder geschikt voor parodontitis: Voor mensen met grotere ruimtes tussen de tanden zijn stokers mogelijk minder effectief.

 

Ragers

Ragers zijn kleine borsteltjes die effectief zijn voor mensen met meer ruimte tussen de tanden, zoals bij parodontitis, een ernstigere vorm van tandvleesontsteking waarbij het tandvlees is teruggetrokken.

Voordelen:

  • Effectief bij grotere ruimtes: Ze zijn zeer effectief voor het reinigen van grotere ruimtes tussen de tanden.
  • Minder kans op beschadiging: Ze veroorzaken minder schade aan het tandvlees bij correct gebruik.

Nadelen:

  • Minder handig voor onderweg: Ze vereisen vaak een spiegel en wat meer aandacht om goed te gebruiken.
  • Maatproblemen: Het kiezen van de juiste maat kan lastig zijn, en verkeerde maten kunnen minder effectief zijn of schade veroorzaken. Weet u niet welke maat rager u moet bestellen? Overweeg dan de TePe Interdentale Ragers Extra Soft - Mix - 6 stuks aan te schaffen. Deze set bevat zes verschillende maten die u kunnen helpen de perfecte rager voor uw gebit te vinden. De meest betrouwbare manier om de juiste maat rager te bepalen, is door je tandarts of mondhygiënist te raadplegen.
  • Minder milieuvriendelijk: Veel ragers zijn gemaakt van plastic en zijn minder milieuvriendelijk.

 

Flosdraad

Flosdraad wordt vaak gezien als de standaard voor gebitsreiniging tussen de tanden, maar uit onderzoek blijkt dat het minder effectief is dan stokers en ragers.

Voordelen:

  • Geschikt voor kleine ruimtes: Flosdraad is effectief voor zeer nauwe ruimtes tussen de tanden.
  • Handig voor gebruik onderweg: Een klein doosje flosdraad is gemakkelijk mee te nemen.

Nadelen:

  • Moeilijker in gebruik: Het correct gebruiken van flosdraad vereist enige vaardigheid en kan lastig zijn voor sommige mensen.
  • Minder effectief: Flosdraad is minder effectief in het verwijderen van plak dan stokers en ragers.
  • Risico op tandvleesbeschadiging: Onjuist gebruik kan leiden tot schade aan het tandvlees.

De Beste Volgorde: Eerst Poetsen of Eerst Stoken?

Er is weinig onderzoek gedaan naar de optimale volgorde van tandenpoetsen en het gebruik van stokers of ragers. Voor de meeste mensen maakt de volgorde niet veel uit, zolang je beide handelingen maar uitvoert. Echter, voor mensen met parodontitis kan de volgorde wel degelijk een verschil maken.

Voor Mensen met Parodontitis

Volgens hoogleraar Dagmar Else Slot is het voor mensen met parodontitis beter om eerst te stoken of te ragen en daarna te poetsen. Dit voorkomt dat tandpastaslurry, die achterblijft na het poetsen, de zachtere wortelcementlagen van je tanden beschadigt.

Algemene Richtlijn

Voor de meeste mensen geldt dat het belangrijkste is dat je regelmatig zowel poetst als tussen de tanden reinigt. Of je nu eerst poetst of eerst stookt, zorg ervoor dat je beide doet voor een optimale mondgezondheid.

Hoe vaak moet je tanden stoken of ragen?

Dagmar Else Slot adviseert om naast tweemaal daags tandenpoetsen, één keer per dag tussen de tanden te reinigen met een tandenstoker of rager. Dit helpt bij het effectief verwijderen van plak en voorkomt tandvleesontsteking.

Conclusie

Het onderhouden van een goede mondhygiëne gaat verder dan alleen tandenpoetsen. Door dagelijks te stoken of te ragen, zorg je voor een gezond gebit en voorkom je tandvleesproblemen. Of je nu eerst stookt of poetst, zorg ervoor dat je consistent bent in je mondverzorgingsroutine. Raadpleeg je tandarts of mondhygiënist voor persoonlijk advies over welke methode en volgorde het beste bij jou passen.