Zo houd je jouw elektrische tandenborstel en houder schoon: tips en tricks

28-05-2024
door Sophie de Wit

Tijdens het schoonmaken van de badkamer valt het steeds weer op: die elektrische tandenborstel. Want we weten niet hoe het er met jouw tandenborstel voor staat, maar op het houdertje in onze badkamer verschijnt in elk geval al snel een combi van water en tandpasta. Maar geen zorgen, hier zijn enkele eenvoudige hacks om je elektrische tandenborstel en houder schoon te houden.

Houder van de elektrische tandenborstel schoon houden

Zoals met wel meer hacks, is het zodanig simpel dat je je afvraagt waarom je er zelf nooit op bent gekomen. 

Je neemt een wattenschijfje, en vouwt deze dubbel. Vervolgens knip je wattenschijfje in het midden een klein stukje in, zodat er een gat in het midden van je wattenschijfje ontstaat. Leg het over het houdertje heen, dus eigenlijk als ondergrond voor je tandenborstel. That's it: het water drupt voortaan op het wattenschijfje, waardoor het schoonmaken een stuk makkelijker is.

Elektrische tandenborstel schoonmaken

Is het tijd om je elektrische tandenborstel toch even een schoonmaakbeurt te geven? Volgens Oral-B is kraanwater genoeg – zolang je het maar niet in je hoofd haalt om de elektrische tandenborstel in de vaatwasser of magnetron te zetten. Wanneer je onderweg of op reis bent, is het verstandig om gebruik te maken van een reisetui om je tandenborstel hygiënisch en beschermd te houden, vooral als je hem in je bagage of toilettas vervoert. 

Stap-voor-stap handleiding voor het schoonmaken van je elektrische tandenborstel

  1. Dagelijks onderhoud: Na elke poetsbeurt, spoel je de borstelkop af onder warm kraanwater. Dit verwijdert tandpasta en speekselresten. Zorg ervoor dat de borstel rechtop staat zodat hij goed kan drogen.

  2. Wekelijks schoonmaken: Een keer per week kun je de borstelkop en het handvat grondiger schoonmaken. Verwijder de borstelkop van het handvat en spoel beide onderdelen goed af. Gebruik eventueel een milde zeep en een zachte borstel om hardnekkige tandpasta- en vuilresten te verwijderen. Spoel daarna goed af.

  3. Gebruik van azijn: Een keer per maand kun je de borstelkop in een mengsel van gelijke delen water en witte azijn laten weken voor ongeveer 15-30 minuten. Dit helpt bij het verwijderen van kalk- en tandsteenophopingen. Spoel daarna grondig af met water.

  4. Houder schoonmaken: De houder van je elektrische tandenborstel kan snel vuil worden door water en tandpasta. Maak de houder schoon door hem af te nemen met een vochtige doek en milde zeep. Gebruik een wattenstaafje voor de lastig bereikbare plekken. Droog de houder goed af voordat je de tandenborstel terugplaatst.

  5. Wattenschijfje hack: Zoals eerder genoemd, leg een wattenschijfje over de houder. Dit vangt water en tandpasta op, waardoor het schoonmaken makkelijker wordt. Vervang het wattenschijfje regelmatig.

Extra Tips voor een Schone Tandenborstel

  • Vermijd onderdompeling: Dompel het handvat van de elektrische tandenborstel nooit volledig onder water. Dit kan schade veroorzaken aan de elektronische onderdelen.
  • Bewaar op een droge plaats: Laat je tandenborstel aan de lucht drogen. Bewaar hem rechtop en zorg ervoor dat hij niet in een afgesloten ruimte staat, zodat bacteriën en schimmels geen kans krijgen om te groeien.
  • Reinig regelmatig: Maak er een gewoonte van om je tandenborstel en houder regelmatig schoon te maken. Dit voorkomt ophoping van vuil en bacteriën en zorgt ervoor dat je tandenborstel langer meegaat.

Met deze eenvoudige stappen blijft je elektrische tandenborstel schoon en in goede staat. En onthoud, een schone tandenborstel draagt bij aan een betere mondgezondheid.