Mondverzorging op vakantie: Wat moet je meenemen?

18-06-2024
door Sophie de Wit
Blog banner met strandspullen

Mondverzorging op vakantie: Wat moet je meenemen?

Vakantie is de perfecte tijd om te ontspannen, nieuwe plaatsen te ontdekken en te genieten van heerlijk eten. Maar het is belangrijk om je mondverzorging niet te vergeten, zodat je met een stralende glimlach terugkomt. Hier is een handige checklist van essentiële mondverzorgingsproducten die je moet meenemen op reis.

1. De juiste tandenborstel

Of je nu een elektrische tandenborstel of een handtandenborstel gebruikt, zorg ervoor dat je een goede tandenborstel meeneemt. Als je een elektrische tandenborstel gebruikt, vergeet dan je reisoplader niet. Controleer ook of je op je vakantiebestemming een universele reisstekker nodig hebt. Voor handtandenborstels is het aan te raden om een nieuwe mee te nemen om bacteriën te vermijden. Voor de elektrische tandenborstels is het aan te raden om een reisetui te gebruiken.

2. Tandpasta

Tandpasta is een essentieel item in je reisbagage, maar hoeveel tandpasta mag je nu eigenlijk meenemen in het vliegtuig? Als je met het vliegtuig reist, houd dan rekening met de vloeistofregels:

  • Tandpastatubes mogen maximaal 100 milliliter bevatten.
  • Alle vloeistoffen moeten in een doorzichtige, hersluitbare plastic zak van maximaal 1 liter passen.
  • Je mag één doorzichtige plastic zak per persoon meenemen.

3. Tandenstokers, flosdraad of ragers

Voor een grondige reiniging van je tanden, vooral na het genieten van vakantiesnacks, zijn tandenstokers, flosdraad of ragers onmisbaar. Ze helpen voedselresten en plaque te verwijderen op moeilijk bereikbare plekken.

4. Mondwater

Een kleine fles mondwater kan je mond fris houden, vooral na het eten van sterk gekruid of geurend voedsel. Zorg ervoor dat de fles voldoet aan de vloeistofregels voor handbagage als je met het vliegtuig reist.

5. Zonnebescherming voor je lippen

Bescherm je lippen tegen de zon met een lippenbalsem die UV-bescherming biedt. Dit helpt niet alleen om je lippen gehydrateerd te houden, maar voorkomt ook schade door de zon.

6. Hydratatie

Drink voldoende water om gehydrateerd te blijven en je speekselproductie op peil te houden. Speeksel speelt een belangrijke rol bij het neutraliseren van zuren en het wegspoelen van voedselresten.

7. Tandheelkundige noodgevallen

Voor het geval dat je toch tandheelkundige zorg nodig hebt, zorg ervoor dat je de contactgegevens van je eigen tandarts bij de hand hebt. Dit kan helpen bij het overleggen van mogelijke problemen en het zoeken naar een tandarts ter plaatse. Controleer ook je reisverzekering om te weten wat er gedekt is in geval van tandheelkundige noodsituaties in het buitenland.

8. Dagelijkse routine

Het is verleidelijk om je dagelijkse mondverzorgingsroutine te verwaarlozen tijdens de vakantie. Probeer minstens twee keer per dag te poetsen en één keer per dag te flossen. Neem je vertrouwde mondverzorgingsproducten mee om het makkelijker te maken je routine aan te houden.

Inpaklijst voor mondverzorging op vakantie

  • Tandenborstel (elektrisch of handmatig)
  • Reisetui (elektrische tandenborstel)
  • Tandpasta (max. 100 ml voor handbagage)
  • Tandenstokers/flosdraad/ragers
  • Mondwater (max. 100 ml voor handbagage)
  • Reisoplader voor elektrische tandenborstel
  • Universele reisstekker (indien nodig)
  • Lippenbalsem met UV-bescherming

Met deze checklist ben je goed voorbereid om je mondgezondheid op peil te houden tijdens je vakantie. Geniet van je reis met een stralende en gezonde glimlach! Bekijk onze andere blogs voor meer tips en tricks over mondverzorging.