Lage bloeddruk?

04-04-2019
door Sophie de Wit

Wat is een lage bloeddruk?

Wanneer het hart bloed door uw lichaam pompt trekt de spier zich samen om zich vervolgens weer te ontspannen. De druk die op de bloedvaten komt te staan als de spier zich samentrekt noemen we de bovendruk. Tijdens het moment van ontspanning is de druk juist weer laag, dit noemen we dan ook de onderdruk.

Wanneer men spreekt over de bloeddruk, weten de meeste mensen aan te geven dat een hoge bloeddruk niet goed is voor hun gezondheid. Toch wordt er niet of nauwelijks gesproken over een te lage bloeddruk. Waarschijnlijk komt dit doordat het hebben van een lage bloeddruk als minder gevaarlijk wordt ervaren. In de regel geldt zelfs dat een lage bloeddruk gezond voor je is, het beschermt de bloedvaten.

Per persoon kan het gevoel dat een lage bloeddruk met zich meebrengt erg verschillen. De een voelt zich verschrikkelijk met een waarde van 95 over 63, terwijl de ander zich bij 100 over 75 al duizelig voelt. Over het algemeen kan een lage bloeddruk als zeer vervelend worden ervaren. Met een bloeddrukmeter kunt u zowel de boven- als onderdruk eenvoudig opmeten.

Oorzaken van een lage bloeddruk

Een lage bloeddruk gaat meestal gepaard met andere aandoeningen. Uitdroging, een allergische reactie, bloedverlies, een hartinfarct, alcohol en medicijnen tegen een hoge bloeddruk zijn een aantal aanleidingen voor het hebben van een lage bloeddruk. Toch kan het ook voorkomen dat u, zonder enige aanleiding, een lage bloeddruk heeft. Dit wordt ook wel idiopathische lage bloeddruk genoemd. Emoties kunnen ook leiden tot een lage bloeddruk: beter bekend als flauwvallen.

Symptomen, klachten en kenmerken van een lage bloeddruk

Net als een hoge bloeddruk geeft ook een lage bloeddruk nauwelijks klachten. Het kan voorkomen dat u last heeft van duizeligheid of flauwvallen. Bijvoorbeeld wanneer u te snel opstaat of druk bezig bent. Flauwvallen betekent dat er plotseling onvoldoende bloed door je lichaam stroomt om ook de hersenen en longen te bereiken. De volgende klachten en symptomen houden verband met een lage bloeddruk:

  • Bleek uiterlijk
  • Zwakke pols
  • Verwijde pupillen
  • Flauwvallen
  • Misselijkheid
  • Licht in het hoofd
  • Opeens warm of koud hebben
  • Vermoeidheid

Heeft u last van de bovenstaande symptomen? Probeer uw bloeddruk regelmatig op te meten met een professionele bloeddrukmeter. Maar is een lage bloeddruk nu eigenlijk schadelijk voor uw lichaam?

Is een lage bloeddruk schadelijk voor uw lichaam?

Terwijl een hoge bloeddruk gevaarlijk is voor het lichaam, is dit bij een lage bloeddruk niet het geval. Een lage bloeddruk is zelfs goed voor uw aderen. In de meeste gevallen wordt een lage bloeddruk niet eens opgemerkt. Toch kan het als vervelend ervaren worden. Een plotselinge daling van de bloeddruk leidt tot duizeligheid, slapte of zelfs flauwvallen.

Dit gebeurt in de meeste gevallen wanneer iemand plots van houding verandert. Uw zenuwstelsel probeert de bloeddruk op peil te houden, lukt dit niet dan daalt de bloeddruk en bloedtoevoer naar de hersenen. In de meest ernstige gevallen veroorzaakt dit kortdurende bewusteloosheid. Wanneer u gaat liggen heft u de symptomen op. Er is op dat moment weer voldoende toevoer van bloed naar de hersenen mogelijk.

Wat kunt u doen aan een lage bloeddruk?

Om uw gezondheid in de gaten te houden is het handig om uw bloeddruk regelmatig te meten. Dit kunt u eenvoudig zelf doen met een bloeddrukmeter. Weet u al dat uw bloeddruk erg laag is? Dan is het verstandig rekening te houden met uw voedingspatroon, waarbij u het volgende kunt doet:

  1. Drink dagelijks een glas wortelsap of bietensap.
  2. Eet voldoende vezels (volkorenbrood, groente, fruit) want een verstoorde darmflora kan een lage bloeddruk tot gevolg hebben.
  3. Rozemarijn en bonenkruid werken verhogend voor uw bloeddruk.

Heeft u last van een plotselinge bloeddrukdaling, zorg dan dat u op de grond gaat liggen met uw benen omhoog. Op die manier kan het bloed naar de hersenen stromen. U zult merken dat de duizeligheid snel verdwijnt en u weer (rustig) verder kunt zonder enige behandeling. Gaat het echter om een patiënt die in shock verkeert, dan is er sprake van een medische noodsituatie. Neem in dat geval direct contact op met de alarmdiensten.