Bloeddrukmeter kopen: waar moet u op letten?

04-04-2019
door Sophie de Wit

Een bloeddrukmeter: wat is dat?

Het woord bloeddrukmeter spreekt voor zich, hiermee kunt u uw bloeddruk opmeten. Valt u in een risicocategorie dan is het verstandig uw bloeddruk regelmatig te meten. Met name wanneer u rookt, overgewicht of een hoog cholesterolgehalte heeft doet u er goed aan uw gezondheid te peilen. Een bloeddrukmeter meet zowel de boven- als onderdruk. Maar wat is dat nou eigenlijk?

Op het moment dat uw hart samentrekt om bloed door uw lichaam te pompen, gaat dit gepaard met een hoge druk in de bloedvaten. Dit noemt met de bovendruk of systolische druk. Na het samentrekken volgt er een moment van ontspanning waarbij de druk juist heel laag is. De benaming hiervoor is onderdruk ofwel diastolische druk.

Hoe meet een bloeddrukmeter mijn bloeddruk?

Bij het gebruik van een bloeddrukmeter wordt zowel de onder- als bovendruk opgemeten. De weergave ziet er als volgt uit: bovendruk/onderdruk mm HG. Tegenwoordig meten bloeddrukmeters ook vaak uw polsslag.

Er bestaan twee soorten bloeddrukmeters: de bovenarm bloeddrukmeter en de pols bloeddrukmeter. U bevestigt de bloeddrukmeter om uw pols of bovenarm, waarna u de bloeddruk kunt meten. Bloeddrukmeters kunnen handmatig of volautomatisch zijn. Een bovenarm bloeddrukmeter is vaak nauwkeurig dan een pols bloeddrukmeter. Deze meet namelijk de bloeddruk ter hoogte van het hart. Gebruikt u toch een pols bloeddrukmeter dan moet u uw pols gedurende de meting naar uw hart brengen. Doet u dit niet dan is de meting niet waarheidsgetrouw.

Aan te raden is om een A-merk bloeddrukmeter aan te schaffen, zodat u zeker weet dat het resultaat betrouwbaar is. Eventueel kunt u dit in overleg met uw huisarts doen.

De optimale bloeddruk

Over het algemeen spreken we van een optimale bloeddruk als de bovendruk lager is dan 120 mm Hg en de onderdruk lager dan 80 mm Hg. De optimale bloeddruk is echter wel sterk afhankelijk van uw leeftijd. Wanneer u ouder wordt stijgt uw bloeddruk. Zorg er in ieder geval voor dat uw bloeddruk niet te hoog is, want een hoge bloeddruk of hypertensie is gevaarlijk voor uw gezondheid. Bij een meting van meer dan 140 over 90 mm Hg spreken we van een hoge bloeddruk. Ook een lage bloeddrukkomt veel voor, al is dit niet schadelijk voor het lichaam.

In de onderstaande tabel ziet u wanneer uw bloeddruk optimaal, normaal of te hoog is. Houd er rekening mee dat een hoge onderdruk of bovendruk, ook afzonderlijk van elkaar, duiden op een te hoge bloeddruk.

Categorie Bovendruk/systolische bloeddruk Onderdruk/diastolische bloeddruk
Optimale bloeddruk Lager dan 120 Lager dan 80
Normale bloeddruk 120-129 80-84
Hoog-normale bloeddruk 130-139 85-89
Milde hypertensie 140-159 90-99
Matige hypertensie 160-179 100-109
Ernstige hypertensie Hoger dan 180 Hoger dan 110

 

Heeft u enig idee hoe hoog uw bloeddruk is? Het is verstandig om dit regelmatig te controleren. Een langdurig hoge bloeddruk is namelijk desastreus voor uw lichaam. Koop een bloeddrukmeter en meet zelf uw bloeddruk op.

Hoe kunt u de bloeddruk het beste meten?

Gedurende dag schommelt uw bloeddruk. Tijdens inspanningen als sporten verhoogt uw bloeddruk. Ligt u in bed te slapen dan is de bloeddruk juist laag. Ook stress en voeding dragen bij aan de schommeling van uw bloeddruk. U kunt uw bloeddruk het beste opmeten tijdens een rustig moment, wanneer nog geen zware inspanning heeft plaatsgevonden.

Eventueel kan de bloeddruk bij uw huisarts opgemeten worden. Door ‘artsenstress’ kan er echter een vertekend beeld ontstaan. Veel mensen zijn gespannen voor de meting waardoor er een hogere bloeddruk uitkomt dan wanneer deze thuis is opgemeten. Een enkele meting is bovendien onvoldoende. U moet de bloeddrukmeting meerdere malen per dag uitvoeren, verspreid over een aantal dagen. Daarnaast kunt u de volgende tips opvolgen voor een goede meting:

  • Meet de bloeddruk op dezelfde tijdstippen
  • Voer de meting uit in dezelfde houding, het liefst zittend
  • Neem een aantal minuten absolute rust voorafgaand aan de meting
  • Probeer uzelf zoveel mogelijk te ontspannen
  • Beweeg en praat niet tijdens het meten van de bloeddruk
  • Zorg dat u een lege blaas heeft wanneer u de bloeddruk meet
  • Kruis uw armen en benen niet tijdens de meting
  • Verwijder knellende kleding van uw bovenarm
  • Meet de bloeddruk altijd aan dezelfde arm

Heeft u nog geen bloeddrukmeter in huis? Het is verstandig om uw bloeddruk regelmatig te meten. Kies zorgvuldig de juiste bloeddrukmeter uit, zodat u kunt vaststellen hoe hoog uw bloeddruk is.

Welke bloeddrukmeter is geschikt?

Iedere bloeddrukmeter heeft zijn eigen functionaliteiten en kenmerken. De een is nauwkeuriger en geavanceerder dan de ander. Over het algemeen bestaan er drie soorten bloeddrukmeters: bovenarm bloeddrukmeters, pols bloeddrukmeters en vingerbloeddrukmeters. Deze laatstgenoemde variant is het minst betrouwbaar.

Het maakt wel degelijk verschil of de bloeddrukmeter klinisch geperfectioneerd is. Hoe beter gevalideerd een bloeddrukmeter is, hoe meer het resultaat overeenkomt met de werkelijke bloeddruk. Vergelijk de bloeddrukmeters goed voordat u een keuze maakt. Een aantal bloeddrukmeters kunt aansluiten op de computer met behulp van een usb-kabel. De Nederlandse Hartstichting beveelt een bovenarm bloeddrukmeter aan, omdat deze een betrouwbare bloeddrukmeting geeft.

Bekijk direct het aanbod bovenarm bloeddrukmeters en start morgen met het meten van uw bloeddruk. Houd uw gezondheid in de gaten!